torsdag 6 augusti 2015

Vigselplats - Kyrklig eller borgerlig vigsel?


När ni bestämt datum för ert bröllop så är det hög tid att börja fundera på vilken typ av vigsel ni vill ha. Vill ni ha en traditionell vigsel i kyrkan eller vill ni gifta er på en annan vacker plats? En kyrklig vigsel måste alltid följa ett visst schema även om det tills viss del går att göra vigselakten personlig. För att få gifta sig i kyrkan måste en av er vara medlem i Svenska kyrkan.

Om ni inte känner er särskilt religiösa eller har hittat en annan vacker plats att gifta er på så finns det ett bra alternativ. En borgerlig vigsel är minst lika fint som en kyrklig vigsel och här har ni stora möjligheter att påverka innehållet själva. Oavsett om ni väljer att gifta er i kyrkan eller på någon annan plats så blir ni gifta såvida ni gör en hindersprövning och har två närvarande vittnen vid vigseln. Mycket att tänka på och många beslut? Här kommer en liten guide som ni kan använda er av för att få hjälp i er planering!

Kyrklig vigsel
♥  Är ni osäkra på hur en vigselgudstjänst går till? Här kan ni läsa mer om det innan ni bestämmer er!
♥  En vigsel i kyrkan är alltid gratis. 
♥ Före vigseln har man alltid ett vigselsamtal med prästen. Här får ni möjlighet att göra er vigsel personlig och samtidigt få en inblick i vad som kommer att ske. 
♥  Här kan ni hitta det mesta ni behöver veta inför en kyrklig vigsel.

Borgerlig vigsel
  En borgerlig vigsel kan antingen äga rum i ett stadshus eller på en annan valfri plats. 
♥ För det mesta så är en borgerlig vigsel gratis men om ni väljer en unik plats så kan vigselförrättaren ta ut reseersättning. 
 Om ni vill gifta er borgerligt i kommunens stadshus kontaktar ni den kommunen för mer information. Ofta kan man boka tid för vigsel på internet.
  Om ni istället vill gifta er på en annan plats så får ni leta upp en vigselförrättare. 
 Länsstyrelsen utser vigselförrättare och en fullständig lista över alla vigselförrättare finns på Länsstyrelsens hemsida

Viktigt att tänka på före vigseln
♥ Före vigseln måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Tänk på att intyget gäller i fyra månader och måste vara giltigt under vigseln. Läs mer här
♥ Efter att ni gjort er ansökan om hindersprövning så får ni två intyg, ett intyg om hindersprövning och ett vigselintyg. Dessa behöver ni lämna till er präst eller vigselförrättare, som sedan skickar in dessa till Skatteverket efter vigseln. 
♥ Vid en vigsel, både borgerlig och kyrklig, så ska det finnas två vittnen närvarande. Dessa måste vara över 18 år. Om ni inte har några vittnen eller vill gifta er i hemlighet så kan ni ta hjälp av tjänstemän på kommunen. 
♥ Ska någon av er ändra efternamn? Då är det viktigt att komma ihåg att anmäla detta före vigseln! Här kan ni läsa mer om det. 

Bild: Lindsay Madden Photography

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Blogger Template designed By The Sunday Studio.